Slovenská fyzikálna spoločnosť ocenila práce troch mladých vedcov

04.09.2012 Prešov

Prešov 4. septembra (TASR) – Slovenská fyzikálna spoločnosť (SFS) oznámila dnes v rámci programu 19. konferencie slovenských fyzikov, ktorá sa koná v Prešove, výsledky Súťaže vedeckých prác mladých fyzikov 2012.
Za prácu v oblasti vedeckého výskumu dnes na pôde Prešovskej univerzity odovzdali ocenenia trom mladým vedcom, ktorých súborné práce posudzovala odborná komisia.
"Túto súťaž organizujeme už viac ako 15 rokov a majú možnosť zapojiť sa do nej pracovníci do 35 rokov. Zámerom je stimulovať a ohodnotiť prácu, aby sme ukázali kolegom v ústavoch i na fakultách, že máme mladé nádejné kapacity vo svojich radoch," povedal pre TASR organizátor súťaže Milan Timko z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach. Dodal, že s ocenením sa spája aj menšia finančná odmena.
Súťaž sa vyhlasuje vo februári, následne prechádzajú práce hodnotiacim procesom. Každý rok sa prihlási šesť až deväť mladých vedeckých pracovníkov. V tomto roku ich bolo päť, pričom ocenenie získali traja.
"Pri týchto prácach sa hodnotí, či vznikla na domácom pracovisku, v domácich experimentálnych zariadeniach. Či vznikla v spolupráci s ľuďmi, ktorí pracujú na renomovaných pracoviskách," dodal Timko. Pripomenul, že takto sa práce lepšie dostanú do povedomia vo vedeckých kruhoch, kde sa o nich diskutuje a pre mladých kolegov znamenajú aj získavanie plusových bodov pri žiadostiach o granty.
Prvú cenu získal Peter Čendula z Ústavu počítačovej fyziky Univerzity aplikovaných vied v Zürichu. Okrem neho si uznanie kolegov vyslúžila aj Anežka Hashim z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach. Ocenenie si dnes prevzal aj jej kolega z vedeckého pracoviska Ivan Čurlík za prácu, ktorá sa venovala vlastnostiam novej intermetalickej zlúčeniny. Cenu považuje za potvrdenie toho, že jeho úsilie malo zmysel.
"Pripravili sme zlúčeninu, ktorá sa sformovala v úplne novej štruktúre, nachádzame mnohé paralely medzi podobnými systémami s inými prvkami, ktoré majú totálne odlišné vlastnosti," povedal mladý vedec.
Timko konštatoval, že prioritou SFS je hľadať v rámci vyučovania na stredných školách spôsoby zavádzania nových metodík vo výučbe, ktoré podnecujú stredoškolákov k záujmu o fyziku a bádanie. Takto sa snažia vytvárať si základňu pre tento vedecký odbor.
 

Vyberte región